Matrevolutionen rescension


Igår läste jag det sista kapitlet i Matrevolutionen och nu är det dags att komma med ett utlåtande.
Boken inleder med en mycket intressant historielektion och handlar om människans evolution och utveckling av matvanor. Helt enkelt vad människans kropp är designad för att äta. Knappast Gorbyspiroger eller MacDonaldsmat...
 Den fortsätter sedan med att på ett lättbegripligt sätt förklara vad som ligger bakom den fettskräck som har gjort att vi har bytt ut vår riktiga mat till lightprodukter och mat med massa främmande kemikalier. Denna mat som har gjort att vi nu lever i en bister verklighet där allt fler drabbas hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, cancer och fetma.
Det finns även kapitel som går igenom vad forskningen säger, kapitel om vad metabolt syndrom innebär och vad som orsakar det plus ett kapitel om kolesterol. Allt är fängslande läsning men det som kommer fram på dessa sidor gör mig nästan förbannad och man undrar hur det hela kunde gå så långt?

Det är faktiskt skrämmande läsning mycket av det som står i boken. Till exempel hur USA:s befolkning på några årtionden har gått ifrån att ha en befolkning där 13% är feta till dagens siffra på cirka 34%.
Det är beklämmande att läsa om att människor som har typ 2-diabetes ges kostråd som gör dem sjukare, inte friskare. Lågkolhydratskost har visat sig göra många typ 2 diabetespatienter friskare. Vissa har kunnat minska sin dosering och en del har helt kunnat sluta med medicin.
Det är skrämmande att massvis av människor äter kolesterolsänkande mediciner fast de egentligen inte behöver. Piller som gör att det egna goda kolesterolet inte kan produceras som det ska. Piller som kan ge muskelvärk och svaghet.Som skeptiker till de flesta piller så gör det mig ledsen.
Pratade faktiskt med en man senast idag som hade detta problem med musklerna (han åt kolesterolsänkande medicin) och eftersom jag hade läst just det kapitlet igår så frågade jag honom om han visste varför. Det visste han inte...nä kan just tänka mig det eftersom det troligtvis inte är någon som har talat om det för honom...Det är väldigt lättvindigt att låta folk äta massa mediciner och sen fortsätter de att äta som vanligt....
Det som är det mest skrämmande är att Livsmedelsverket i Sverige vägrar att ändra sina kostråd, trots att studie efter studie visar att folk blir allt fetare och sjukare av dem. Varför vet ingen...Det är därför många förskolor  och skolor serverar barnen lättmjölk, lättmargariner och mat som är så näringsfattig att barnen helt enkelt inte orkar med en skoldag....Är det verkligen vad vi vill? Näe skulle inte tro det. Har uppmärksammat att allt fler föräldrar gör uppror och ifrågasätter vad deras barn får för mat egentligen.

Andreas skriver lättbegripligt (om än lite väl många upprepningar ibland) och använder sig av många bra liknelser så att man lätt kan hänga med på vad han menar även om det handlar om ämnen som en lekman kanske inte har så bra koll på. En hel del av det som står i boken känner jag igen för jag har ju läst nästan allt som Andreas skriver och i stort sett allt jag har kommit över om lågkolhydratskost, men lite repition skadar ju aldrig. Bokens sista del innehåller tips och råd hur man kommer igång med lågkolhydratkost och vad man bör och inte bör äta. Lite recept och tips om kokböcker finns även med på slutet.

Det som jag skulle vilja veta mera om är VARFÖR en del människor (som jag) är mera kolhydratskänsliga än andra. Detta berörs väldigt lite i boken (det står att det har med gener att göra). Det skulle jag verkligen vilja veta mera om men kanske skriver Andreas ytterligare en bok om det:))

Jag tycker Andreas är bäst av alla "lågkolhydratsprofiler" för att han är den som på enklast möjliga vis förmedlar vad lågkolhydratsmat och hälsovinsterna med kosten innebär. Han är på intet sätt extrem och säger att alla människor måste utesluta kolhydrater i sina liv, utan riktar sig först och främst till personer med metabola syndrom, diabetespatienter och överviktiga. Att han är läkare och antagligen lusläser varenda studie om ämnet som görs ökar även hans trovärdighet. Hans vision är att just starta en matrevolution och öppna ögonen på folk, få dem att inse att de matvanor vi har idag har lett oss, och kommer att fortsätta att leda oss in i fördärvet om inget ändras. Med tanke på hur bra denna bok har sålt och hur "hett" LCHF har blivit så kan man nog säga att Andreas har lyckats med att åtminstone starta den där revolutionen. Det ska bli mycket spännande att följa vad som händer de närmaste åren...
Den här boken rekommenderar jag alla att läsa och jag hoppas att varenda läkare och dietist också gör det och tar till sig det som står....



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback