The social network...

....såg vi igår och den var absolut så bra som alla kritiker säger att den är. Kanske inte så konstigt med David Fincher (Fight club) som regissör och Aaron Sorkin (West Wing) som manusförfattare.

Denna filmen bygger delvis på den sanna historien om Mark Zuckerberg, som tillsammans med sin bäste vän Eduardo samt några killar till grundade Facebook. Väldigt intressant med tanke på hur många gånger om dagen som jag själv loggar in på "fejjan". Tyvärr är inte historien helt sanningsenlig och man vill ju efteråt veta hur det egentligen gick till.
Mark Zuckerberg utmålas i filmen som en socialt handikappad (men överbegåvad), känslokall kille som går över lik (och sviker förtroenden och vänner på löpande band) för att uppfylla sin dröm om att skapa det ultimata sociala nätverket. Filmmanuset bygger tydligen på en bok om Zuckerberg där hans före detta vän och kompanjon Eduardo har uttalat sig om Mark och kanske därför denna väldigt negativa bild av Mark? Kanske inte helt objektiv?
Mark Zuckerberg har själv fördömt filmen och sagt att det enda som har något med likheten med verkligheten är kläderna skådisarna bär...
I vilket fall som helst så är det en väldigt bra film oavsett sanningshalt. Dialogen är rapp kommentarerna sylvassa och det gäller att hänga med i svängarna. För någon som är så totalt urkass på alla termer som har med datorer att göra så är det inte alltid så enkelt. Huvudpersonen pratar på som en kulspruta och man kan verkligen undra om Mark Zuckerberg pratar så eller om det är bara filmmakarnas sätt att gestalta en riktigt smart person...


Justin Timberlake dyker upp ungefär i mitten av filmen och spelar Napsters grundare Sean Parker. Han är riktigt bra som laidback playboy med stora visioner.
Överhuvudtaget så finns det inte en enda stund i den här filmen som är tråkig. Det händer något hela tiden som driver historien framåt. Om man skulle få önska något så är det att förstå huvudpersonen något mera. Man får inte riktigt grepp om vem han är eller varför han agerar som han gör. Men å andra sidan så vet nog inte filmmakarna det heller för de har aldrig ens träffat honom läste jag någonting om.

Mitt råd är i alla fall att se den om ni inte redan har gjort det...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback