Låt mig aldrig bli gammal....

Nu ska jag skriva lite om incidenten som inträffade igår på jobbet,,,,'

Vi har en tant som brukar komma in lite då och då och handla hos oss. Hon är 84 år och har för inte alls så längesedan flyttat från sitt hem till Kvarnåsen.
Igår anlände hon med färdtjänst klockan elva och köpte bakelse och en småbit. Sedan köpte hon glass i två omgångar av mig. Inget konstigt med det, Eftersom det var så mycket folk så tänkte jag inte så mycket på henne men efter ett tag när jag såg att hon fortfarande satt kvar så började jag att undra. Kollade på klockan och den var tjugo i tre, Eftersom Färdtjänst numera vill att man förbeställer resor minst en timme i förväg så frågade jag henne om jag skulle ringa efter en bil så hon fick åka tillbaka med tanke på att vi snart skulle stänga. Man måste även ange sitt personnummer när man ska åka Färdtjänst så jag frågade henne om detta. Hon brukar svara glasklart men den här gången påstod hon att hon var född 1995.
- Näe 1925 , sa jag eftersom det var det enda jag kom ihåg sedan förra gången vi ringde åt henne,....
Hon verkade allmänt förvirrad och såg väldigt blek ut så vi började att bli oroliga för henne. Till saken hör att tanten har diabetes och vid det här laget hade hon hunnit att knapra i sig en avsevärd mängd socker.
Eftersom det inte är första gången det här händer sedan hon flyttade till Kvarnåsen så ettrade jag till och försökte ringa dit för att få tag på någon ansvarig. Jag hamnade i växeln på kommunen. Fem gånger ringde jag, Samma resultat. Sedan ringde jag det andra numret till den ytterst ansvarige, Inget svar. Då blev jag vansinnig! Fick tag på Färdtjänst istället och betonade att det var viktigt att de kom så fort som möjligt för när ´Bittan frågade henne om Kvarnåsen så svarade hon att hon bodde i Sillerud....
Som tur var kunde de skicka en taxi omgående så jag hoppas att det gick bra, Men min fråga är: Ska det verkligen behöva vara såhär???

På Valborgsmässoafton satt hon också hos oss i flera timmar innan vi fick tag på någon som kunde köra henne hem. När jag hade stängt och städat så åkte jag till ICA och handlade och då satt hon där och frågade mig om jag kunde köra henne hem. Bara över vägen men då orkade hon knappt gå till min bil, Jag körde henne dit bara för att upptäcka att det var låst. Efter cirka tio minuter och några påringningar kom en personal och öppnade. När jag berättade vad som hade hänt sa hon bara:
- Jaha...höjde inte ens på ögonbrynen. Sa inte tack eller något utan bara forslade in tanten och stängde dörren med en smäll....
Låt mig aldrig bli gammal säger jag.....

Imorgon ska jag göra ett nytt försök att komma i kontakt med någon ansvarig på Kvarnåsen för så här får det inte gå till tycker jag, Det kan väl inte vara meningen att en 84-åring med diabetes ska kunna ränna runt en hel dag i Årjäng utan att någon undrar vart hon har tagit vägen? Eftersom det har hänt flera gånger så kanske man skulle ha lite bättre koll...eller...??? Dessutom tycker inte jag att jag ska spendera min arbetstid till att ordna upp sådana här saker...även om man naturligtvis gör det ändå för att man är medmänniska och bryr sig....Nä fyn fan vad sånt här gör mig upprörd!

Kommentarer
Postat av: Eva

Det finns en förklaring .



Man får enligt lag inte låsa in folk som inte har tvångsvård. Kvarnåsen är ett särskilt boende ingen gammaldags instutition där man bestämde allt vad pensionärerna gjorde. De får vara ute , de får ta sig en bläcka mm

2009-07-27 @ 11:29:57
Postat av: Tessan

Jo det förstår väl jag med, men det måste väl finnas någon slags gräns någonstans. När en människa inte ens vet vart hon bor så anser i alla fall inte jag att det är lämpligt att hon är ute på egen hand i hur många timmar som helst. Skulle inte funka så bra någon annanstans där folk inte vet vilka alla är....

Dessutom tycker jag att det är anmärkningsvärt att det inte går att komma fram på telefon.

2009-07-27 @ 12:45:01
URL: http://flowerroad.blogg.se/
Postat av: Anonym

Skriv upp 14196. Då kommer ni fram dagtid vardagar.



Men du skrev att hon vanligtvis svarar glasklart så då får man väl tro att hon är klar.

2009-07-27 @ 21:13:11
Postat av: Tessan

Toppen med telefonnumret. Tack!

Jag skrev att hon vanligtvis är glasklar när det gäller sitt personumret...jag beskrev inte allmäntillståndet...

2009-07-27 @ 22:18:30
URL: http://flowerroad.blogg.se/
Postat av: Anomym

Blir mkt förvånad att man som anställd på ett konditori kan sitta och analysera dina kunder. Om du vet att vederbörande har diabetes och verkar kunna detta område borde du kanske ge henne det som är tillåtet för en diabetiker. Hur kan du utlämna en gammal tant på detta sätt, tycker det är nedlåtande och kränkande. Hoppas du verkligen inte gör så med varenda kund för i så fall tror jag Broms cafe är illa ute. När det gäller tanten på Kvarnåsen har hon ett eget boende och en egen vilja och är således inte inlåst. Tycker du vi skall börja låsa in våra gamla mot deras vilja. I så fall är jag glad att du inte jobbar inom vården. Man får inte låsa in de gamla och bestämma över dem, de har en egen fri vilja.

Du är skyldig både Kvarnåsens personal och även den gamla tanten en stor ursäkt och ägna dig åt ditt jobb i fortsättningen.

2009-08-05 @ 10:20:23
Postat av: Britt-Louise

Vi kommer fortsättningsvis att hjälpa kunder som behöver en hjälpande hand, även om det inte ingår i våra arbetsuppgifter.

2009-08-05 @ 14:27:05
Postat av: Anonym

Tycker nog snarare att det är kvarnåsen som borde be den stackars tanten om ursäkt, och börja sköta sitt jobb.

Dags för en seriös granskning av era rutiner kanske?

2009-08-05 @ 17:00:16
Postat av: Stamgäst

Med stigande förvåning läser jag anonyms påhopp på Tessan, ska hon be ursäkt för att hon hjälpte en dam att komma hem?Varför ska personalen på Broms agera dietister och neka kunder att köpa vad dom vill ha, dom har ju en egen fri vilja som du själv skriver, dessutom tycker jag som kund att hon sköter sitt jobb utmärkt. Det bevisas ju av att dom inte lämnar folk vind för våg utan ser till att dom kommer hem ordentligt. Vi ska vara tacksamma för att det finns sådana människor som bryr sig om andra.Håller med om att tanten borde få en ursäkt av Kvarnåsen och Tessan borde få en ursäkt för ett så plumpt påhopp av anonym.

2009-08-05 @ 22:18:44
Postat av: Tessan

Till Anonym lite högre upp. Din kommentar om något är det mest nedlåtande jag har läst och är egentligen inte ens värd att besvara men eftersom jag ändå är i farten så ska jag göra det ändå...

Jo jag sköter mitt jobb ganska bra men jag är dessutom en medmänniska som INTE lever efter devisen "Sköt dig själv och skit i andra" och står för det. Du vet lika väl som jag att jag inte kan eller får tvinga någon att köpa sockerfria bakelser om han/hon inte vill ha detta. Så länge kunder betalar. Dessutom är det inte mitt ansvar att se till vad de äter och dricker.

Jag anser inte att jag har utlämnat någon eftersom varken namn eller bild har publicerats. Vi har både yttrandefrihet och tryckfrihet i det här landet gudskelov. Jag skrev inlägget för att skapa en reaktion på något som jag tyckte var felaktigt och jag gjorde det av välvilja och medkänsla med den gamla damen och inte något annat. Jag anser att jag därför inte har något att be om ursäkt för. Jag är helt övertygad att hon och jag fortfarande kommer att komma ganska bra överrens även i fortsättningen. Vad jag INTE gillar däremot är folk som kommer med nelåtande kommentarer och inte ens vågare stå med sitt namn.

2009-08-05 @ 22:21:04
URL: http://flowerroad.blogg.se/
Postat av: Theres.T

Stå på dig Tessan,jag älskar när människor vågar stå för vad de tycker och tänker,anonymt är fegt.

Och som sagt vi har yttrandefrihet i sverige så du får skriva vad du vill på din blogg,den som stör sig behöver heller inte läsa.Och självklart ska de ha kåll på människor som bor där,för oftast klarar de sig ju inte själva...av en orsak.Vården är kass än en gång bevisad hur gamla blir behandlade.Äntligen finns det folk som står för vad de tycker o tänker.

2009-08-06 @ 00:04:08
Postat av: Elin

Stå på dig. Det är uppenbart att du trampat på en öm tå.

2009-08-06 @ 21:11:18
Postat av: Milla

stå på dig.. Den anonyma som reagerat kanske känner sig skyldig på nått vis..Broms går inte under av detta tvärt om! dessutom är d du å tanten som behöver en ursäkt

2009-08-17 @ 21:57:39
Postat av: Anonym

Tycker inte du ska skriva om folk sådär på din blogg. Jag skulle inte gilla om du skrev om mej som kund!

2009-08-18 @ 20:47:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback