Shackleton

Nu har jag och Peter sett hela filmen om Shackletons äventyr som jag lånade på bibblan. Den var lååång så vi fick dela upp den på två kvällar. För er som inte har en blekaste aning om vem Shackleton var så kan jag dra historien lite kortfattat.

Ernest Shackleton var en brittisk polarforskare som gjorde flera expeditioner till Sydpolen under sin levnadstid. Denna film berättar om resan expeditionen som han påbörjade 1914 med syfte att korsa hela Sydpolen till fots (vilken ingen annan förut hade gjort). Schackleton hade dock inte riktigt vädret eller turen på sin sida och väl framme vid polen så fryser skeppet Endurance fast i polarisen och forskningsexpiditionen förvandlas istället till en överlevnadsexpedition.


Skeppet Endurance fastfruset i isen...

Jag läste den här boken för något år sedan och blev oerhört fascinerad av Shackletons förmåga att leda och hålla ihop denna grupp genom alla svårigheter som de måste genomgå på den långa vägen hem. Is, kyla, svält...rubbet. För att få 28 olika individer att inte ge upp eller att bli galna under dessa extrema förhållande så måste han ha haft otroligt genuina ledaregenskaper och tålamod. Alla i besättningen kom hem levande (en del dock utan tår) och bara det är en otrolig bedrift efter två år på Sydpolen.

Filmen var verkligen jättebra med Kenneth Branagh i huvudrollen och beskrev det mesta av händelserna (därför var filmen lååång). I princip alla besättningsmän skrev dagbok och dessa bad Shackleton dem att ta med på färden (han var övertygad om att de skulle överleva och ville ha dokumentation) så jag antar att det som är med i filmen är i stort sett som det gick till i verkligheten. Även några filmer och ett urval bilder som togs av fotografen Frank Hurley räddades från skeppet innan det sjönk och dessa går att söka efter på nätet. Verkligt fina bilder.

Tycker absolut att man ska se den här filmen eller åtminstone läsa boken för det är en oerhört inspirerande historia om vilken förmåga människan besitter om man verkligen tror på något, om man håller ihop och om man har hoppet kvar...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback