Baconinlindad kycklingfilé med mozzarella, soltorkade tomater och tzatziki

Idag ska jag försöka skriva ner ett recept från eget huvud och det är inte alltid det lättaste eftersom man höftar en del när man lagar mat utan recept själv. Ska göra ett försök i alla fall....


Fick bli en sådan här tråkig bild för själva uppläggningen glömde jag ta kort på. Det var lite rörigt när vi skulle käka middag idag...

Ingredienser:
En påse frysta kycklingfilér (3 bautastora från Kronfågel hade jag)
Vitlök och örtkrydda
Svartpeppar
0,5 dl soltorkade tomater
500 g mozzarella skivbar
1,5 paket bacon
Smör eller olja till stekningen

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader
Putsa filéerna och krydda dem med peppar och örtkrydda. Salt behövs knappast eftersom baconet avger tillräckligt med sälta. Skär en ficka i varje filé på längden. Finhacka de soltorkade tomaterna och lägg i fickan. Skär mozzarellan i skivor och lägg också dem i fickan. Linda in kycklingen helt i bacon så inte innehållet kan komma ut.
Bryn kycklingen på ganska stark värme i några minuter på var sida.
Lägg sedan kycklingfiléerna i en ungsfast form och ställ in dem i ugnen i cirka 20-25 minuter.



Tzatziki (enligt Tasteline)

Vill du göra en riktigt god tzatsiki kan det vara mödan värt att lägga ned lite extra tid. Låt yoghurt och gurka vätska av sig väl och pressa ur vätskan ordentligt. Använd naturell yoghurt, eller ännu hellre en god grekisk eller turkisk yoghurt som är fastare i konsistensen och inte behöver rinna av så länge. Har du ont om tid går det att hasta ihop ingredienserna och servera direkt. Men slutresultatet blir inte lika bra och lämpar sig inte särskilt väl att spara i kylskåp. Är gurkan inte väl avrunnen blir den gärna gummiaktig och tzatzikin blir rinnig.

1.
Häll yoghurten i ett kaffefilter, eller i en sil klädd med kökshandduk. Låt stå minst 1 timme, gärna längre, så att vasslen rinner av.
2.
Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
3.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
4.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
5.
Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron. Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.
6.
Servera tzatzikin som förrätt med ett gott bröd och oliver. Eller som dipsås eller dressing.

Det här är verkligen gott och det där receptet på tzatziki är suveränt (har gjort det en gång förut). Egentligen är den ju bäst att göra dagen före men det här funkar absolut också. Det bästa är att eftersom kycklingfileérna var så jättestora så har jag mat tills imorgon också. Jag och Peter orkade nämligen bara en halv var...







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback