Min matsedel vecka 10

Mån 7/3 Tacopaj

www.lindasmat.blogspot.com
Ingredienser:
(Pajform ca 25 cm diam)
Pajskal
4 ägg
1 dl vispgrädde
2 msk smör

Fyllning
400 g köttfärs
1 st vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 msk hemmagjord tacokrydda
½-1 dl vatten
5-6 st coctailtomater i halvor
1 röd lök i ringar
2 dl riven ost - gärna lagrad
1 dl vispgrädde
1 dl fullfet créme fraiche

Smält smöret i pajformen i ugnen. Vispa sedan samman ägg och grädde lite hastigt. Det behöver inte vara så noga! Häll äggblandningen i den varma pajformen och grädde pajskalet i ugnen tills det fått fin brun färg, 225 grader.
Stek köttfärs, vitlök och kryddor. Tillsätt vatten och tomatpuré och låt vätskan koka in ordentligt. Blanda den rivna osten med grädde och créme fraiche. Strö ut köttfärsen i pajskalet. Dekorera med halverade coctailtomater och lökringar (Dessa kan förstekas en aning om man önskar!) och bred sedan ut ostblandningen ovanpå. Grädda ca 15-20 minuter tills osten smält, fått fin färg och allt verkar genomvarmt.
Servera till en god sallad och lite guacamole. Smaklig måltid!

Tisdag 8/3
LCHF-våfflor

Onsdag 9/3
Airams gratinerade senapsfalu

www.airamsmat.webblogg.se

Ingredienser:
Socker och glutamatfri falukorv
Ostkanter
Majonäs
Senap, gärna flera sorter
Äggula
Vitlökskross
Gräddskvätt (kan uteslutas)

Snitta korven men inte helt igenom. Riv osten (jag blandade grädd och västerbotten). Rör ihop majonäs, äggula, en aning vitlökskross och senap med osten. Blir den väldigt tjock i konsistensen (den skall kunna bredas över korven) så späd med lite grädde. Bred röran över korven. Gratinera 175-200grader i 10-15 min eller tills den antagit gyllenbrun färg. Avnjut en riktigt god vardagskorv!

Torsdag 10/3
Lövbiff med fetosthjärta

www.jennyz.bloggsida.se

Beräkna ca en lövbiff till varje person, beroende vem som ska äta. Tag och mariera lövbiffarna i olivolja, salt och peppar (men kom ihåg att man inte får marinera kött i salt längre än en halvtimme), Tag en gaffel och mosa fetaost, tillräckligt till varje bit. Hacka basilika grovt och mosa in, pressa en vitlök tillsammans med fetaosten. Lägg nu en klick av fetaostblandningen mitt på lövbiffen och vik den som ett paket. Börja med att steka den i smör och olivolja på ”undersidan” där den är som tjockast ca 3minuter (man får kika in i vecken och se om det är genomstekt), vänd den sedan om och stek den snabbt på ”ovansidan”. Servera med potatisgratäng eller blomkålsmos.

Fredag 11/3
Ceasarsallad

Lördag 12/3
Ostkyckling i örtagårens

Recept: Arla

Ingredienser

4 port

8 kycklinglår eller 4 kycklingfiléer
2 paprikor
1 knippa salladslök
1 fänkål
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 msk konc kycklingfond
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl färska örter, t ex timjan, basilika
2 msk smält smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl Kvibille riven ädel

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och strimla paprikorna. Skär salladslöken i bitar och fänkålen i tunna skivor. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Blanda grädde, fond, vitlök, grovhackade örter och häll över grönsakerna. Lägg på kycklingen. Pensla med smör och krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Ta ut och strö osten över kycklingen. Stek ytterligare ca 10 min. Servera med kokt delikatesspotatis. Garnera gärna med färska örtkryddor.


Söndag 13/3
Torsk med krämig spenat

Lägg följande i en ugnssäker form:
400 g torsk
500 g fryst spenat
1 färsk broccolibukett delad i små bitar
1/3 purjolök i strimlor
1 tomat i skivor överst

Gör en sås av
2 stora, rivna vitlöksklyftor
2 tsk pepparrot
3 msk majonnäs
100 g creme fraishe
1 ägg
salt
peppar
cayennepeppar
ev. en skvätt vatten för en lösare sås som är lättare att hälla/bre ut över gratängen.

Tillaga i ugnen, 175 g ca 20 min





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback