Kyckling med krämigt täcke
- 4 kycklingbröstfiléer (ca 600 g)
- 1 msk smör/rapsolja
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 stor rostad paprika från burk (spara oljan till salladen)
- 1 paket tärnat bacon (140 g)
- 1 dl riven lagrad ost (17 %)
- 1 burk lättcrème fraiche (2 dl)
- 1 dl svarta oliver med kärnor
- flingsalt. nymalen svartpeppar
- basilikablad till garnering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Hetta upp smör/rapsolja och bryn filéerna 3-4 minuter på varje sida tills de får fin färg. Salta och peppra efter smak. Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
3. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka den rostade paprikan. Kärna ur hälften av oliverna och hacka dem.
4. Bryn bacontärningarna lätt i sitt eget fett. Tillsätt lök, paprika och oliver till pannan och låt dem bryna med baconet ett par minuter. Salta och peppra efter smak. Låt blandningen svalna något.
5. Rör ihop riven ost och lättcrème fraiche. Tillsätt baconblandningen och smaka av med salt och peppar.
6. Fördela röran över kycklingen och toppa med resten av oliverna. Gratinera i ca 20 minuter, tills kycklingen är färdig. (Skär ett snitt, om köttsaften är klar är den färdigstekt.) Garnera med basilika. Servera med en matig sallad.
FÖR ALLA? Äggfri. Glutenfri. Gör mjölkfri: uteslut smöret och stek i olja. Använd mjölkfritt ostalternativ och tex Sour supreme i stället för crème fraiche.