Gustaf Adolf-bakelsen...

Ja nu är det då Gustaf Adolf-dagen på lördag men då är det ju röd dag och då har vi på cafét stängt...Därför började vi fira denne gamle kung redan idag och kommer att så göra även imorgon. Här kommer lite historia om Gustaf Adolfsbakelsen, direkt kopierat från Wikipedia:

Gustav Adolfsbakelse
är en särskild bakelse till minnet av Gustav II Adolfs dödsdag den 6 november 1632. Bakelsen skapades 1909 av konditorn Carl Bräutigam på konditoriet Bräutigams på hörnet Östra Hamngatan/Kungsgatan i Göteborg i Sverige.

Bakelsen känns igen på en silhuett av Gustav II Adolf som pryder den. Bakelsens innehåll kan variera vilket även silhuetten, som ofta är gjord i marsipan eller choklad, kan göra. Ursprungsformen tillverkades i gips och kisel och föreställde en byst av Gustav II Adolf.[källa behövs] Originalhuvudet skall vara i rosa marsipan. Originalbakelserna hade smak av choklad och citron, de tillverkades av smörkräm mellan sockerkaksbottnar och var helt doppade i glasyr.


Såhär smarrig ser årets Gustaf Adolfsbakelse ut som vi har på Broms till försäljning. Innehåller (hoppas jag kommer ihåg rätt nu) Rulltårtebottnar bakade på mandelmjöl (glutenfri) med chokladsmak, lemoncurd, mjölkchokladmousse och toppad med citrongrädde. Ovanpå allt naturligtvis chokladhuvudet som föreställerGustaf II Adolf. Har inte hunnit smaka än men det ska jag definitivt göra imorgon!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback