Min träningshistoria

Jag har alltid gillat att träna. I princip alltid gillat att träna ganska så hårt dessutom. Varför vet jag faktiskt inte. Kanske för att jag är ganska så rastlös. Vem vet?
Jag började spela fotboll när jag var sex eller sju tror jag och då i ett pojklag eftersom det inte fanns något tjejlag i Sillerud där jag växte upp. Det var ganska så tufft många gånger men jag var ingen vekling själv heller direkt. Jag älskade att spela fotboll och jag missade sällan en träning. Spelade med pojklaget ända tills de gick upp i elvamannaserien och började bli väldigt stora och framför allt långa. Då började jag lite motvilligt spela med ett tjejlag i Årjäng istället och vi var bra. Riktigt bra.

På vintrarna åkte jag längdskidor. Hela tiden. Så fort det fanns snö. Vet inte hur många mil jag plöjde runt på åkrarna hemma och även långt ut på Östra Silen när isen låg tjock och det fanns spår en bra bit ut på sjön. Så småningom började jag även tävla och gjorde det med bra resultat i några år. Sedan kom nittiotalet och snön försvann. Inte lika kul så jag lade ner. Tyckte inte att det var så inspirerande att springa intervaller i stora backen på elljusspåret när man aldrig sen fick åka skidor och visa vad man gick för.

Skridskor åkte man ju också en hel del uppe på rinken i Svensbyn och det spelades hockey med både unga och gamla. Väldigt roligt och det där kan jag sakna en hel del. På skolan åkte vi ju också skridskor hela vintarna så fort isen lade sig för vi hade en idrottstokig magister som kunde säga att vi skulle lägga ned böckerna för dagen och istället ägna eftermiddagen åt att spela hockey bockey på Östra Silen. Inte mig emot för ujujuj va roligt vi hade.
På skolan var det också mycket pingis och innebandy som gällde. Jag brukade komma till skolan ungefär 45 minuter innan vi började för att spela innebandy med J-Å och R. Fotboll och brännboll blev det på rasterna eftersom vi var tvungna att gå ut.

Började rida på ridskola också och det höll jag på med i ganska så många år samtidigt som jag lånade en väldigt envis (men go) ponny som jag försökte få att lyda mig (inte alltid med så bra resultat). Ridning är väldigt bra träning by the way. Ingenting som jag håller på med nuförtiden dock.

När jag kom upp i högstadiet så var det fotbollen som gällde. Jag spelade både i tjejlaget och utvecklingslaget ett tag så det kunde ibland bli fotboll fem dagar i veckan. Det var där någonstans som jag började tycka att det blev för mycket och det kändes inte lika skoj längre. När Nordmarkens Innebandyförening bildades så hakade jag förstås på och började spela i damlaget men det blev inte så mycket spelande. Jag jobbade nästan varenda helg så jag missade alla matcher och dessutom så bodde jag vid den tiden i Karlstad så det blev lite knöligt att åka hem och träna.

Under gymnasieåren så lade jag av med fotbollen (förutom att jag tränade lite inomhusfotboll i Vålberg ett tag) och allt annat också för den delen och blev tjockare och tjockare och gick ifrån att vara väldigt vältränad till en flåsande flodhäst i princip....
Till slut så hoppade jag i alla fall på Friskis & Svettis-gympan och det tyckte jag var otroligt kul men det blev bara lite periodtränande emellanåt.

När jag flyttade hem till Årjäng igen så drog min svägerska Bittan med mig på spinning. Hon var då instruktör i gymnastikföreningen och tyckte att jag borde följa med. Sagt och gjort. Eftersom jag till en början inte vågade prova något annat så gick jag på väääldigt många spinningpass men till slut blev det ju hur trist som helst och jag tröttnade. Till sist vågade jag prova på något annat och då fick det bli boxning och pump. En väldigt bra kombination och jag började att få tillbaka min mera tränade kropp. Jag spelade dessutom fotboll i Töcksfors damlag i tre år innan jag slutade för sista gången (?)

Det största steget tog jag den dagen när jag vågade besöka Evas Step up-pass. Jag som har sådan otroligt dålig koordinationsförmåga var skräckslagen men jag ställde mig precis bakom Eva och stirrade oavbrutet på hennes fötter under hela passet och det gick faktiskt ganska så bra och jag tyckte till min förvåning att även detta var roligt.
I Februari 2005 skulle Bittan åka på en fem veckors lång semester och behövde en ersättare som kunde ha hennes pass. Jag lovade att ställa upp och under de där veckorna hade jag både boxpass, pilates och pump. Sen var jag fast och på den vägen är det. Mitt första egna pass som instruktör blev cirkelträningen (som var Bittans idé) som jag byggde upp helt på egen hand. Ett pass med över 20 olika övningar och musik som måste specialmixas för att passa till övningarna som bara är 1 min-1,20 min långa. Inte helt enkelt, men väldigt utmanande och roligt. Jag kör förövrigt fortfarande cirkelträningen men nu med två medhjälpare.

Jag blir fort lite uttråkad och gillar att byta träningsformer för att få variation. Därför har jag snart gått igenom det mesta. Pilates, aerobic, step up, gympa, styrka i grupp, pump, box och nu ska det snart även bli spinning. Tycker det är så himla kul att få träna allsidigt, vilket man saknade när man spelade fotboll. Fotbollen var bra för konditionen och benen men höll på att sabba min rygg fullständigt eftersom mina benmuskler drog mitt bäcken åt helt fel håll hela tiden. Efter ett ryggskott år 2000 så fick en doktor mig att inse att om jag inte ville rulla mig ur sängen varje morgon så var jag tvungen att börja styrketräna och framför allt stärka ryggen och magen också. Jag har nuförtiden väldigt sällan ont i ryggen men slarvar jag med styrketräningen så ramlar det mesta snett ganska så snart och jag får uppsöka kiropraktorn.

Sen har jag ju en grej till som jag faktiskt utövar en hel del under sommarhalvåret. Kanske den största passionen av alla: Golf. Tyvärr så känns det som om jag aldrig riktigt kommer att förstå mig på den här sporten ordentligt och har insett efter en sådär sju säsonger (tror jag att det är) att jag aldrig kommer att bli någon duktig golfare men herrejesus vad roligt det är ändå!

Oj vad långt det här inlägget blev men nu har ni fått i princip hela min träningsbakgrund. Jag hoppas att jag får vara frisk och kunna ha möjligheten att fortsätta att träna på det här viset annars skulle jag inte må värst bra tror jag. Jag älskar att köra slut på mig. Älskar när svetten forsar. Älskar att känna mig stark och att jag orkar med.¨

Mitt schema under vårterminen kommer att se ut som följande. Spinning, cirkelträning, pump och gympa. Bra kombo tycker jag. Sen ska jag förhoppningsvis komma igång med joggandet under sommaren när jag inte har några pass. Så är det tänkt i alla fall. Jag sa ju ifjol att jag skulle vara i mitt livs form när jag fyllde 30 men så blev det ju inte. Nu får jag väl säga att jag ska vara i mitt livs form när jag fyller 31 istället...


Kommentarer
Postat av: Elise

Jisses va duktig du e Tessan!! Jag hänger gärna på på jogging rundor sen i vår. Nu får det bli styrketräning å lite kondition på gymmet!



Stor kram!! Elise Å vi va riktigt bra på fotbollen =)

2011-01-25 @ 20:31:50
URL: http://www.stuket.se
Postat av: Tessan

Ja vi kan väl alltid jogga lite runt Strand...

...och vi var ju faktiskt ett av de bästa 80-lagen i Värmland i alla fall:))

2011-01-25 @ 22:44:57
URL: http://flowerroad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback